Power Yoga

Wat is Yoga?

Het woord Yoga betekent verbinden in het Sanskriet. Sanskriet is een klassieke Indische taal en werd vooral gebruikt voor religieuze geschriften. Yoga betekent dus verbinden, maar verbinden wordt vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd. Waar de ene beoefenaar van yoga een aantal keer per week yoga-oefeningen uitvoert, past de andere yoga toe als een manier van leven. Bij yoga bestaat er geen goed of fout.

In het huidige leven, waarbij vaak stress en druk komt kijken, is bij veel mensen de balans tussen lichaam en geest niet optimaal. Met yoga kun je dit evenwicht herstellen. Je maakt je lichaam flexibel en je wordt meer bewust van wie je werkelijk bent.

De moderne yoga is een combinatie van ontspanning, bewustwording en de uitvoering van yoga-oefeningen. Yoga is dus voornamelijk de verbinding tussen lichaam en geest. Het verbinden van je lichaam en geest begint voor veel yogi/yogini met bewustwording en ademhaling. Met behulp van yoga-oefeningen kun je tot deze bewustwording komen. Tijdens yoga-oefeningen voer je bewegingen uit met je lichaam. Met de geest volg je deze bewegingen nauwkeurig.

Een ander belangrijk aspect om je lichaam met je geest te verbinden, is de ademhaling. Je ademhaling zorgt voor een verbinding tussen wat je doet en wat je denkt. Wanneer je angst voelt ga je sneller ademhalen, wat een soort sein is voor je lichaam om onder andere alerter te zijn. Met yoga leer je beter met je ademhaling omgaan, waardoor je jezelf beter en vrijer gaat voelen.

 

Wat zijn de populairste yogahoudingen / asana’s?

Er zijn eindeloos veel verschillende yogahoudingen en er komen telkens weer nieuwe houdingen bij. Hierdoor is geen enkele yogasessie hetzelfde en blijf je jezelf uitdagen. Wel zijn er yogahoudingen die telkens terugkomen en zowel door beginners als gevorderden worden uitgevoerd. Yogaposes worden binnen sommige yogavormen ook wel Asana genoemd.

Misschien wel de populairste yogahouding is de Zonnegroet. De Zonnegroet is een serie van 12 houdingen, die je in een soepele en ononderbroken beweging uitvoert.

Een andere populaire asana is de Krijger, waarbij je in een soort berghouding staat. De Krijger zorgt voor het verbinden van het bovenlichaam met het onderlichaam.

Waar je de Krijger staand uitvoert, doe je de Slapende Vishnu liggend op je zij. Bij de Slapende Vishnu ligt de focus deels op je balans.

De Trikonasana stimuleert de organen in de buik en maakt ruimte vrij aan de zijkant van het lichaam om adem te halen.

Een andere vaak uitgevoerde houding is de Cobra. Bij de Cobra buig je achterover, waardoor je borst een beetje opent. Hierdoor masseer je de organen en krijg je nieuwe energie in je lichaam.

De laatste populaire asana is de Sfinx. De Sfinx lijkt een beetje op de Cobra, omdat je hierbij ook achteroverleunt. Bij de Sfinx steun je op je onderarmen en buig je de rug minder diep dan bij de Cobra.

Wat neem ik mee naar de les?

Om optimaal met de Yoga les mee te kunnen doen, is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen:

Voldoende drinken

Een yoga mat

een grote handdoek

Comfortabele kleding

Copyright melding: Afbeeldingen zijn afkomstig van https://freepik.com, https://proyoga.nl en https://www.superyoga.nl. Puur ter illustratie.

Bekijk een Yoga video voor beginners

Lesrooster

Dag Tijd Trainer
Donderdag 19:00 - 20:00 Irene

Les Info

  • Les Locatie: Boven

  • Les Duur:60 minuten

  • Les Intensiteit:Normaal

  • Les Naam:Power Yoga