Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een Yogavorm waarin houdingen op een passieve vorm lang worden aangehouden, vaak variërend van zo’n 3 tot 10 minuten. Het doel is om zo veel mogelijk over te geven aan de houding zodat het bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen.

Waar is Yin Yoga goed voor?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel, waardoor er meer ruimte ontstaan in het lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden. Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand.

Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door niets te doen, gebeurt er wat. Door je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk.

De lessen richten zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel. Je bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker je je in vel zit (ook weer letterlijk en figuurlijk).

Bij alle yin-houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, waardoor je de door-stroming van Chi stimuleert. Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de lessen.  Je oefent in niet oordelen, je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.

Misschien wel het allermooiste dat je tijdens de houdingen leert en ervaart, is om te accepteren en compassie te voelen. Het loslaten van naar iets streven en iets willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken. Je hebt natuurlijk af en toe Yang-energie nodig om iets te bereiken, maar over het algemeen hebben we daar wel genoeg van, eerder te veel. En is het heerlijk om je af en toe onder te dompelen in de zachte Yin-energie.

Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan. Yin zorgt voor die balans omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen, en Yin helpt je om lekkerder te kunnen slapen!

Yoga gaat helemaal over het ervaren en (h)erkennen van (ont)spanning, gevoelens en patronen op de mat. Deze kan je vervolgens meenemen naar je dagelijkse leven, van de mat af. Bij Yin Yoga lessen heb je alle ruimte en de tijd om dit te voelen.

Wat neem ik mee?

Om optimaal met de Yin Yoga les mee te kunnen doen, is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen:

Voldoende drinken

Een yoga mat

Een grote handdoek

Comfortabele kleding

Bekijk een video met Yin Yoga poses

Lesrooster

Dag Tijd Trainer
Woensdag 09:30 - 10:30 Irene
Woensdag 19:00 - 20:00 Irene
Vrijdag 10:30 - 11:30 Irene

Les Info

  • Les Locatie: Boven

  • Les Duur:60 minuten

  • Les Intensiteit:Normaal

  • Les Naam:Yin Yoga