Yoga Nidra

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.

Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent. Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Het is hierbij niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Een uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap.

Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?

Je lichaam is constant bezig om alle functies in balans te houden. Denk aan je bloeddruk, ademhaling, zuurgraad, spijsvertering, temperatuur etc. Maar stress verstoort deze processen in het lichaam. Voor een korte periode is dit niet erg. Maar het wordt wel schadelijk wanneer het dag in en dag uit gebeurt. Je lichaam is hierdoor constant uit balans en dit kan tal van chronische lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Yoga Nidra is een van de beste manieren om je lichaam weer een een staat van homeostase te brengen. Volledige en optimale balans tussen lichaam en geest.

Tijdens Yoga Nidra ga je als het ware op een reis. Je laat los wie en wat je op dat moment bent. Alsof je zweeft naar het onbekende. Klinkt een beetje zweverig, maar het voelt heerlijk. Omdat je tijdens een oefening veel beter in staat bent om alles los te laten, wakkert dit je creativiteit en verbeelding weer aan. Je haalt jezelf uit bestaande hokjes en programmeringen.

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Volgens de Yoga traditie bestaan we als mens echter verschillende lagen. Dit zijn de vijf verschillende dimensies, of lagen, van ons bestaan. Een van die dimensies is ons fysieke lichaam. Het voertuig waarmee we op deze aarde rondlopen. Wanneer we aan gezondheid en welzijn denken, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam wat in goede conditie moet zijn. Yoga leert je dat er meer dimensies zijn waar we ons op moeten richten. Yoga Nidra helpt je om al die verschillende dimensies te ervaren.

Als je werkt met intenties, affirmaties of een sankalpa, kun je op veel weerstand stuiten. Alsof je onderbewust de intenties niet wil accepteren. Maar wanneer je eerst de moeite neemt om je gedachten tot ontspanning te brengen en in een meditatieve staat te komen, zal die weerstand veel minder zijn. Je geest en bestaande programmeringen zitten veel minder in de weg waardoor positieve affirmaties veel krachtiger binnenkomen. Wat je dus kunt doen om nog meer kracht te geven aan je affirmaties en intenties, is een Yoga Nidra sessie doen voordat je de affirmaties herhaalt. Je brengt jezelf zo als het ware in een vruchtbare en ontvankelijke staat, waardoor de affirmaties veel krachtiger binnen komen en veel meer impact hebben. 

Je kunt je zenuwstelsel dus zien als een groot communicatienetwerk. Dit communicatienetwerk pikt informatie op en stuurt het door heel je lichaam. Binnen je zenuwstelsel communiceren zenuwcellen (neuronen) met elkaar via elektrische signalen. Door de overprikkeling van het zenuwstelsel, vinden veel mensen het moeilijk om weer terug te schakelen naar de ontspanningsmodus. De prikkels en informatie blijft door hun hoofd gaan waardoor er een onrustig en gejaagd gevoel ontstaat en ze niet meer kunnen ontspannen. Yoga Nidra is misschien wel de beste techniek om je zenuwstelsel te kalmeren en tot een diepe ontspanning te brengen.

Wat neem ik mee?

Om optimaal met de Yoga Nidra les mee te kunnen doen, is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen:

Voldoende drinken

Een yoga mat

Een grote handdoek

Comfortabele kleding

Bekijk een uitlegvideo (Engels)

Lesrooster

Dag Tijd Trainer
Maandag 09:15 - 10:15 Irene

Les Info

  • Les Locatie: Boven

  • Les Duur:60 minuten

  • Les Intensiteit:Normaal

  • Les Naam:Yoga Nidra