Pilates

Group of Asian women stretching in yoga class. Group of girls doing Pilates exercises at the gym.

Wat is Pilates?

Pilates is een trainingsmethode waarbij de focus ligt op houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en op lichaam en geest. Het is een effectieve work-out die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen.

Het hele lichaam is betrokken bij Pilates. Maar je traint vooral je "core". Met "core" wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke core vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je core te trainen.

Bij elke Pilates-oefening zorg je ervoor dat je rug, buik en bekkenbodem aangespannen zijn. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. De oefeningen beschermen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding. De resultaten van Pilates zijn sterkere corespieren, een betere houding, meer stabiliteit, toegenomen flexibiliteit en algehele fysieke fitheid.

Hoe ziet een Pilates les eruit?

Na een warming-up, wordt tijdens de les de nadruk gelegd op de volgende principes: concentratie, controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Elke oefening wordt uitgevoerd met een sterke samenwerking van de diepe spieren in de rug, buik en bekkenbodem. Het tempo ligt bij de ‘vloeiende’ oefeningen niet erg hoog, maar concentratie is daardoor niet minder belangrijk! Je moet je hoofd erbij houden om je lichaam te beheersen. De les eindigt met een cooling-down.

Young woman doing pilates exercises on the floor at the gym

Wat neem ik mee?

Om optimaal met de Pilates les mee te kunnen doen, is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen:

Voldoende drinken

Yoga/Sport mat

Handdoek

Sportkleding

Bekijk een voorbeeldvideo (Engels)

Lesrooster

Dag Tijd Trainer
Maandag 10:30 - 11:30 Fleur

Les Info

  • Les Locatie: Boven

  • Les Duur:60 minuten

  • Les Intensiteit:Normaal

  • Les Naam:Pilates