- By Freena
- 5 december 2022
- Akky Fit Blog
- 567 Views
Sporten verbetert je (mentale) gezondheid.
- Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Dit geldt zowel voor mensen met milde psychische klachten, als voor mensen met een psychische stoornis. Bij de laatste groep zijn de positieve effecten zelfs groter.
- Regelmatig sporten kan ziekte vermijden; niet alleen over chronische ziekten zoals diabetes (hoewel het daar ook bij helpt), maar wanneer je sport, worden bacteriën uit je longen gespoeld.
- Regelmatig sporten verbetert ook je antilichaamsproductie en verhoogt je lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam infecties door virussen en bacteriën beter kan bestrijden.
- Door actief te blijven verklein je het risico op vele kankersoorten. Sporten helpt om op een gezond gewicht te blijven en je hormonen te reguleren. Zij die regelmatig sporten, lopen een lager risico op het ontwikkelen van vele soorten kanker, waaronder colorectale, baarmoeder- en borstkanker.
- Regelmatig sporten verbetert je botdichtheid. Je botten zijn levend weefsel, net als al het andere in je lichaam. Zowel gewichtdragende aërobe oefeningen als krachttrainingsoefeningen kunnen de effecten van osteoporose omkeren, het risico op fracturen verminderen en de botmassa vergroten. Deze effecten worden gezien bij mensen van alle leeftijden, hoewel ze vooral belangrijk zijn voor oudere volwassenen.
Je krijgt een energieboost
De endorfines die tijdens het sporten vrijkomen, geven je een energieboost. Logischerwijs zou je kunnen denken dat je je vermoeider zou voelen na het sporten. Lichamelijk is dat vaak waar, maar iedereen die een runner’s high heeft meegemaakt, kan je vertellen dat het je ook een boost geeft. Dit komt door endorfines, chemische stoffen in de hersenen die pijnperceptie verminderen en positieve gevoelens verhogen, waardoor je je over het algemeen energiek voelt.“Alles gaat lekkerder als je beweegt.”
Erik Scherder – Hoogleraar NeuropsychologieJe wordt productiever
Je bent productiever als je actief bent. Samen met de energietoename van endorfines, verhoogt lichaamsbeweging de productie van serotonine door je hersenen. Dat geeft je een betere mentale helderheid en focus, waardoor je uiteindelijk productiever wordt. Als je energie halverwege de middag wegvalt, kan een stevige wandeling meer doen dan nog een kop koffie.